måndag 22 september 2014

Sagan om Odysseus

I temat antikens litteratur har vi arbetat med Illiaden och Odyssén. Eleverna fick läsa en sammanfattning av Odyssén, Sagan om Odysseus. Sagan om Odysseus är kanske i enklaste laget gällande språk och innehåll, men syftet var att eleverna på enkelt och snabbt skulle kunna sätta sig in den yttre handligen. Utifrån Sagan om Odysseus skrev eleverna sedan sina egna Odysséer med hjälp av följande instruktion:

Novell
Karolinska skolan har utlyst en novelltävling där elever ur alla årskurser får chans att göra en parafras på Odyssén. Novellerna ska publiceras på en blogg riktad mot gymnasielever. Du bestämmer dig för att delta.

Skriv ditt bidrag. Överför Sagan om Odysseus till en nutida berättelse med valfri passande titel. Din berättelse ska innehålla de ingredienser som Sagan om Odysseus har, men alla händelser ska utspelas i Örebro (eller den staden du är mest förtrogen med) med omnejd sensommare 2014. Din huvudperson ska på sin färd från ett ställe till ett annat råka ut för minst två av Odysseus strapatser och läsaren ska kunna utläsa vilken av dem, t.ex. mötet med Cyklopen.

Antal ord: 500-700


Elevernas bidrag gå att läsa på bloggen, Örebroodyséer.



Var hittar jag berättelsen?
Finns under denna länk, Sagan om Odysseus. Tyvärr kommer jag inte ihåg varifrån jag tagit originalet, men det är ur någon gammal bok på skolan...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar