tisdag 18 november 2014

Om skrattandets faror av Agualusa

Läs novellen enskilt. Fundera själv över följande frågor. Skriv ner svaren och ta med till lektionen där du tillsammans med din studiegrupp diskuterar svaren.

  • Vilken typ av inledning har berättelsen? Motivera. 
  • Vad har berättelsen för berättarperspektiv? Under hur lång tid utspelas berättelsen? Motivera ditt svar med stöd ur texten.
  • Vilken är berättelsens vändpunkt (peripeti)?
  • Hur uppfattar du vännen? Hur är han? Motivera med stöd ur texten.
  • Var utspelar sig berättelsen? Vad kännetecknar miljön? 
  • Vilken typ av avslut har berättelsen?
  • Vad är temat i berättelsen?
  • Vad menar vännen med slutrepliken, Den där typen visste för mycket!...
  • Varför heter novellen ”Om skrattandets faror”? 














Var hittar jag novellen?
José Eduardo Agualusa 
Om skrattandets faror ur Dansa igen (2001)
Ur: Nationellt prov år 9, 2007

25 kommentarer:

  1. Peripeti (vändpunkten): När personen säger att han/hon ska skjuta ödlan (dock gör han/hon inte det) //AHU

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår vad du menar och kan till viss del hålla med dig, men, jag skulle istället vilja säga att vändpunkten kommer då man inser att han faktiskt inte alls sköt (lyckades skjuta?) ödlan (han hör ju att ödlan fortfarande skrattar i bakgrunden, om detta inte var inbillning...). Jag tycker att det gör att hela berättelsen blir annorlunda/får en plötslig förändring, dvs peripeti. / GLE

      Radera
    2. Jag håller med er om era tolkningar av peripetin, men tycker också att denna novell kan ha flera olika vändpunkter. Utöver era skulle jag vilja lägga till när kompisen tar fram pistolen. Anledningen till att jag tycker det är en peripeti är för att hela novellen tas till en ny nivå när han drar fram vapnet. Jag tycker också att man får en annan syn på vännen, som gick från orolig till att vilja skjuta djuret, eftersom det känns som att ingen normal person skulle reagera riktigt på samma sätt... /ASJ

      Radera
    3. AHU - Motivera varför du anser vändpunkten vara där. Vad händer i berättelsen som förändrar den?

      Radera
    4. Anledningen varför jag tycker att peripetin är när personen bestämmer sig att skjuta ödlan är för att stegringarna har varit att kompisen har känt sig väldigt "obekväm" för att ödlan skattade (han trodde att ödlan skattade åt honom). Det blev bara värre och värre tills han fick nog och ville skjuta ödlan men då sa kompisen (eller huvudpersonen) att han kunde göra det istället för att det var han som ägde honom och det var där allt vände sig för att kompisen började känna en lättnad för att han trodde att ödlan skulle dö.//AHU

      Radera
  2. Varför heter novellen "Om skrattandets faror"?
    -Personerna tror att ödlan skrattar ÅT dem. De blir paranoida och tror att ödlan vet deras djupaste hemligheter och att den ska använda det för att skada dem.

    LPE

    SvaraRadera
  3. Vad menar vännen med slutrepliken, Den där typen visste för mycket!...
    Ödlan hade ett sådant skratt som kunde inte tolkas mer än hånfullt. Det är självklart att måste ha vetat något om dem, något som är rent av farligt om det kommer ut. Kanske en militärisk topp hemligt stämplat, eller bara något rent av pinsamt, alltså något som en ödla inte är befogad att veta. Enligt vännen så visste inte ödlan för mycket för sitt eget bästa, utan deras eget bästa (vilket tvingade dem att tystna ödlan, så det kanske var för ödlans eget bästa att tiga)

    JAB

    SvaraRadera
  4. Hur uppfattar du vännen? Hur är han? Motivera med stöd ur texten:
    Jag får känslan av att vännen är skeptisk redan från första början när huvudpersonen har köpt ödlan och att han har varit med om/gjort mycket som han inte vill att alla ska veta om. Därför uppfattar jag det som att han blir allt mer paranoid och orolig (och lite galen) under berättelsens gång eftersom att han tror att ödlan vet för mycket. Exempel:
    "- Talar han också, talar djuret?! Nej, nu blir det för mycket! ...
    Han stannade jeepen på vägkanten, lät ljusen vara på, och hoppade ut på asfalten. I höger hand höll han en pistol.
    - Jag ska avrätta den där individen!..."

    SLU

    SvaraRadera
  5. Vad har berättelsen för berättarperspektiv? Under hur lång tid tid utspelas berättelsen?

    Berättelsen är uppenbarligen skriven i förstapersons-perspektiv, dvs "Jag-Form". Detta märks redan i första meningen där det står: "Först när vi stannade jeepen fick jag syn på dem". Berättaren talar alltså ur sitt eget perspektiv.

    Berättelsen utspelar sig endast under en kort tid, högst ett par timmar. Anledningen till detta är att de först stannar till vid vägen och endast kort därefter stannar igen. Det slutar sedan direkt efter att de återigen kliver in i jeepen. Detta blir även extra tydligt eftersom det inte nämns någonstans "ett par timmar senare...", "efter en stund så...", "när de åkt en bit..." eller liknande.

    JRY

    SvaraRadera
  6. Vad har berättelsen för berättarperspektiv? Under hur lång tid utspelas berättelsen? Motivera ditt svar med stöd ur texten.

    Det är i jag-from. Det kan man se om man läser första meningen i texten "Först när vi stannade jeepen fick jag syn på dem". Av denna mening kan vi se att texten handlar om en person som berättar om händelsen i texten.

    Denna berättelse utspelar sig under några timmar för att i början av texten står det "Där vid vägkanten stod de, till hälften dolda i skymningen, gubben och hans ödlor" Av denna märker man att det inte riktigt är kväll, men i slutet av berättelse står det "Medan vi snabbt försvann in i natten, med släckta ljus". Då har det blivit mörk.

    IKO

    SvaraRadera
  7. Var utspelar sig berättelsen? Vad kännetecknar miljön?
    Berättelsen utspelar sig i Angola, eftersom landets valuta är kwanzas som personen betalar 5 miljoner för ödlan. Cuito Cuanavale där hans vän krigade i två år, är en stad i Angola. Baobabträdet är ett typiskt träd i den afrikanska savannen.

    AAK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra. Du har gjort lite egen efterforskning!

      Radera
  8. Vad har berättelsen för berättarperspektiv? Under hur lång tid utspelas berättelsen? Motivera ditt svar med stöd ur texten:

    Denna underbara novell är i Jag-form. Direkt i början av texten så står det "Först när vi stannade jeepen fick jag syn på dem". Det visar att personen som utspelas i denna händelse är själva jag:et i texten.

    Novellen utspelar sig under några timmar. För att i början av texten så står det att de står vid vägkanten, då fattar man att det inte är sent på kvällen. Lite senare i texten står det "Medan vi snabbt försvann in i natten, med släckta ljus". Dvs det har blivit mörkt/kväll.

    // HNO

    SvaraRadera
  9. Varför heter novellen ”Om skrattandets faror”?
    Man förstår direkt att ett skratt kan påverka folk på olika vis och det är det som kan göra ett skratt så farligt när man inte vet vad det är menat åt. Ett skratt är som ett eget språk, om någon pratar på ett språk som man inte fattar så blir man oftast osäker och oftast väldigt obekväm i situationen och man skapar mycket misstankar, med ett skratt så är det ännu värre för man har verkligen absolut ingen aning vad det betyder och oftast så skrattar ju man åt något så det är förståligt att man blir ännu mer paranoid eller får mycket misstankar när man hör ett skratt. Så det är nog därför som skrattet kan vara farligt på sina vis om någon tolkar det på fel vis där av namnet på novellen : Om skrattandets faror.

    KER

    SvaraRadera
  10. Vad menar vännen med slutrepliken, Den där typen visste för mycket!...
    Man märker genom berättelsens gång hur vännen blir mer och mer paranoid, man förstår att han har något som han döljer. Vännen är fast besluten att ödlan vet vad han har gjort, trots huvudpersonens försök att lugna honom med att papegojors skratt inte betyder något. Huvudpersonen planterar tanken som får hans vän att tro att ödlan vet något om dem, och när han även får reda på att ödlan kan prata blir det för mycket för honom. Han är övertygad om att ödlan nu kan tala om för andra om hans hemlighet och blir därför lättad när han tror att ödlan är död.

    ACA

    SvaraRadera
  11. Vad har berättelsen för berättarperspektiv? Under hur lång tid utspelas berättelsen?

    Novellen är skriven i Jag-form vilket man kan se i första meningen där det står "först när vi stannade jeepen fick jag syn på dem".
    Det utspelar sig i åtminstone några timmar eftersom i början av texten står det "..till hälften dolde i skymningen" och i slutet står det "..ett leende lyste fram i mörkret"
    ESE

    SvaraRadera
  12. Var utspelar sig berättelsen?
    Berättelsen utspelar sig vägen mellan Luanda och Sumbe. Vägen är genom Afrikas västra kust.

    Vad kännetecknar miljön?
    Ödemarken, gräset, baobabträdet, syrsas, kaktusar eftersom - "Jeepens lyktor lyste upp gräset, de höga kaktusarna, den breda silhuetten av ett baobabträd." "I den klara, oändliga, stjärnbeströdda natten hördes bara syrsas hesa sång."

    / RVA

    SvaraRadera
  13. Vad har berättelsen för berättarperspektiv? Under hur lång tid utspelas berättelsen? Motivera ditt svar med stöd ur texten:

    "först när vi stannade jeepen fick jag syn på dem" första meningen på berättelsen så ser man att det är "jag-form".

    den här berättelsen spelades under ett par timmar för att det står i början av texten att det var skymning men sedan slutet av berättelsen så står det " ett leende som lyste fram i mörkret" så vet man att det inte tog så långt tid / MHU

    SvaraRadera
  14. Var utspelar sig berättelsen? Vad kännetecknar miljön?

    Redan i början av i historien får man reda på att personerna färdas med hjälp av en jeep och att den ena är intresserad av att köpa en ödla, vilket direkt leder tankarna till ett varmt land. Senare i berättelsen får man också reda på att de befinner sig på en väg mellan Luanda och Sumbe. Dessa två städer ligger i Angola, Afrika och man kan då dra slutsatsen att det är där de befinner sig. Det faktum att de använder sig av valutan kwanzas stöder också att de befinner sig i Angola eftersom det är den lokala valutan där.

    DCA

    SvaraRadera
  15. Var utspelar sig berättelsen?
    Valutan Kwanzas som används i berättelsen för att köpa ödlan kommer ifrån Angola och själva platsen de befinner sig på är en väg mellan Luanda och Sumbe. Sumbe är en stad i Angola och det ligger i Afrikas kust.

    Vad kännetecknar miljön? Avrättningen av ödlan skedde i ödemark som var omgiven av höga kaktusar och av baobabträd som oftast växer på savann i Afrika.

    DAK

    SvaraRadera
  16. Var utspelar sig berättelsen?

    Angola, eftersom valutan som används är kwanzas.

    SvaraRadera
  17. Vilken typ av inledning har berättelsen?

    Man kastas rätt in i handlingen, något som är lite typiskt för noveller. Så fort man börjar läsa får man massor med frågor: "Var är de? Vad gör de där? Vilka är de?" osv. Jag tycker det är bra att man kastas in i handlingen för då får man utrymme att fantisera och tänka själv istället för att bara läsa och ta in, något som främjar kreativitet.

    Jag tror att författaren har en mening bakom hela novellen. Man ska forma en egen berättelse kring novellen eftersom långt ifrån alla detaljer avslöjas. Det här är mycket mer en "tänka-själv-novell" än en "lära-sig-en-läxa-novell".
    /HSO

    SvaraRadera